Бирата - горчивата царица на напитките

Бирата - горчивата царица на напитките


Бирата е една от най-прочутите напитки в света и със сигурност онази, която е давала опиянение и добро настроение на човека още от дълбока древност. А днес изследванията я поставят на трето място в света на напитките - след водата и чая и на първо място сред онези, които съдържат алкохол.


И няма как да не се съгласим, че това царствено място е напълно заслужено. Горчивият вкус на препускащи мехурчета, който може да е свеж в горещи вечери и сгряващ в студа, е сред най-уникалните открития в света на напитките. Бирата е и едно от най-веселите питиета, тя сякаш е създадена, за да бъде част от най-шумните компании и най-радостните наздравици. Не случайно е герой на десетки, стотици фестивали в целия свят, най-прочутият от които е Октоберфест. 


А можете ли да си представите, че нейните корени водят 12 000 години преди новата ера назад във времето?! Оттогава, в района на Йерихон, датират първите следи на напитка, добита чрез ферментация на зърнена култура.


В началото бирата е била произвеждана от съставки с естествен произход - зърнени храни във вода, нагрята от слънцето, са предизвиквали химична реакция, която е водела до производство на бира.


По време на Античността бирата е добила невероятен успех, който растял заради нейните медицински и хранителни качества. И така бирата е завладяла хората преди виното.


Римляните я произвеждали в количества за легионите, и тя се превърнала в предпочитана напитка за галите, германците и келтите. А всъщност за произхода и съществуването на бирата голяма заслуга имат жените. Защото именно те са тези, които в началото са я варили и правли. 


През VI век абатствата разрешават производството на бира, а през IX век Карл Велики препоръчва бирата да бъде проучена и разработена от “експерти”.


Един от най-характерните продукти във великата напитка се появява в състава й благодарение на монасите. Те започват да добавят прочутия хмел в нея, а самото название “бира” се произнася за първи път през далечната 1435 година. Оттогава то се разпространява и официализира.


През Ренесанса бирата се превръща в популярна напитка, която всички познават. 


Важен етап в нейното съществуване е 1842 година, когато откриването на промишленото технологично охлаждане създава първата бира с дънна (долна) ферментация, а после пастьоризацията от 1857 година позволява да се реши проблемът с липсата на постоянно качество и стабилизира бирата.


1950-та е годината, в която великата напитка започва да се бутилира в промишлени количества, а през 1963 е създадена първата бирена опаковка. И накрая, през 2005 година станахме свидетели на пристигането на наливната бира за дома!


Наздраве!