“Блъди Мери” - кървавият коктейл на всички времена

“Блъди Мери” - кървавият коктейл на всички временаСмесил водка с доматен сок и няколко вкусни добавки, той отдавна се е превърнал в истинска класика. Великият коктейл “Блъди Мери” е може би най-прочутият коктейл в света, любим на много известни и още повече неизвестни хора.


И наистина, колко удоволствие може да се крие в чашата с тъмночервено питие, споделяща веселите истории с приятели или самотна вечер на бара! 


Но прочутия коктейл привлича интереса не само заради уникалното съчетание на съставките си. А и заради мистерията, обгърнала името му, произходът на което се търси от години.


Блъди Мери (Bloody Mary) се превежда “Кървавата Мери” и намига към западния фолклор. Тази част е свързана с една ужасяваща история за Мери, която убила детето си и била екзекутирана. Легендата разказва, че ако някой произнесе името й пред огледало в полунощ, Мери идва и го отнася в кървавия си свят. Заради цвета на коктейла не пречи да повярваме, че името може да е свързано и с тази история.


Но Блъди Мери, което може да се преведе и като кръвожадната Мери, напомня и прякора на Мери Тюдор, една британска кралица, станала известна в целия свят със своята свирепост. През 16 век, преследвайки протестантите, тя отприщила  жестокостта си в много безпощадни кланетата. И тук, макар и мрачна, историята пасва идеално на коктейла.


Но да добавим и малко артистичен огън в историята. Разказва се, че в бар Риц на площад Вандом в Париж, Ърнест Хемингуей обичал да пийва по няколко чашки преди да се прибере. 


Когато си влизал вкъщи обаче, жена му Мери Уелч имала навика да се ядосва, ако усети миризмата на алкохол. Затова Хемингуей помолил един от барманите да измисли нещо, което да не мирише на алкохол и което ще го спаси от това да прекарва по цели нощи на дивана. А заради непрекъснатите скандали, Ърнест наричал жена си Bloody Mary, което този път може да се преведе като Мери Сатаната и не е изключено имено драмата на писателя да стои зад името на прочутия коктейл. 


И след толкова много истории може би вече искате да си направите чаша Блъди Мери. В шейкър смесете 40 гр водка, 12 гр доматен сок, 5 гр лимонов сок и 5 гр сос Уорчестър сос. Добавете сол и целина и няколко капки черен пипер. Можете да опитате с малко или мното Табаско. Сервирайте си го във стъклена чаша с кубчета лед и зеленчукова декорация.


И знайте, че както и други напитки, така и Блъди Мери може да съществува в различни комбинации. Ако искате, заместете водката с абсент (Bloody Fairy), със саке (Bloody Geisha), с текила (Bloody Matador).